Learning centre in Sandnes, Norway

 

 

Norway is where the Urban T was used for the very first time. Its new fastening method ensures ultra-fast yet simple installation, while its durable and highly recyclable nature also makes this product very environmentally friendly.

The learning centre in Sandnes, south of Stavanger, is located in a former industrial area with old brickworks. The façade and appearance of the new building needed to blend in with its surroundings and the material used had to be able to withstand the harsh local climate and salty air. The architects therefore chose durable, coarse ceramic cladding and opted for the brand new Urban T, which was originally developed as an alternative to exposed brickwork for Scandinavia. From an architectural point of view, it offers impressive features such as its clear horizontal structure and unbelievable efficiency when it comes to assembly: after screwing on the aluminium bracket profiles, the tiles can simply be clicked into place. Installation is around three times faster than with a screw fastening – and all without any drilling damage.

Sandnes, Norwegen 2020/21
Architect SPACEGROUP, Oslo
Client Sandnes kommune
CompanyKruse Smith
Urban T, Christianshavn

Facade cladding - URBAN Christianshavn - Sandnes Teaching Facility
Facade cladding - URBAN Christianshavn - Sandnes Teaching Facility
Facade cladding - URBAN Christianshavn - Sandnes Teaching Facility
Facade cladding - URBAN Christianshavn - Sandnes Teaching Facility